Resepi Spaghetti Bolognese

Resepi asal dr myresepi rasanya... a few blog ckp sedap... tp ni daripada blog kak zila mcm senang paham sikit haha

aku dah lama sgt xbeli daging cincang ni.. slalu guna bebola marina je hihi
sedap la macam bebola IKEA haha.. aku rasa la

ape yg special nye spaghetti ni?? hudd masak dlm multicooker hihi
lain la rasa dia... mungkin sebab kuah masak sekata kot... al kisah nye dulu tgh dah rebus spahetti ... then masa nak buat kuah.. tetibe gas abeh ... nasib baik ada penyelamat!! MULTICOOKER hihi hasil redeem dr Seng Heng ngeeehehehe


Spaghetti Bolognese
by : mutiarazura 
     : zila4ever.blogspot.com



Bahan-bahan 

  • 500 gram spaghetti (sepeket)
  • 500 gram daging lembu cincang*hudd dah lama xguna daging cincang... beli bebola daging je brand MARINA tu then blend 5ketul kasik hancur yg lain goreng n masuk dlm kuah
  • 200 ml susu *hudd guna susu tepung 4sudu goncang2 agak2 200ml la hihi
  • 1 labu bawang besar kuning – dicincang halus
  • 1 ulas bawang putih – dicincang halus *hudd add more half clove hihi
  • 1 tin sedang tomato puri *hudd guna sos spaghetti kimball 2 botol
  • 4-5 tomato segar ranum - didadu* hudd guna 1 bijik jer
  • 1 batang carrot – didadu kecil*en.F tak suka rasa sayuran dlm kuah haha
  • 2 batang celery – didadu kecil* SDA heee
  • 1 tin cendawan butang – dihiris (optional) *rarely sgt taruk
  • 1 kiub stok daging lembu (optional) - zila guna kiub ayam* rarely taruk
  • 1/2 sudu teh herba Oregano kering atau Italian Mixed Herbs* xpenah beli hahaha
  • Sedikit garam dan gula secukup rasa
  • 3 sudu besar minyak zaitun (kalau taknak beli boleh pakai minyak masak biasa)
  • 2 sudu besar butter
  • Parutan keju parmesan – untuk menghidang - zila tak letak
  • cili kisar*hudd letak 2 @ 3 sudu tu pon kalau ada stok kalau xletak la
  • add on lada hitam sesedap rasa

Cara-cara 

  1. Rebus 2 liter air dalam periuk besar, masukkan 2 sudu teh garam. Bila air mendidih baru masukkan spaghetti. Kacau sekali-sekala dan masukkan satu sudu teh minyak zaitun (atau minyak masak) agar pasta tak melekat. Bila pasta sudah lembut angkat dan toskan.
  2. Sos Bolognese : Gunakan periuk yang tinggi dan dalam. Panaskan minyak zaitun,masukkan butter dan kacau. Bila butter cair dan berbuih masukkan bawang besar dan bawang putih cincang. Jangan dibiar garing, cukup sekadar bawang layu.
  3. Masukkan daging cincang. Ketuk-ketuk daging biar semua hancur dan bentuk/saiznya seragam. Goreng hingga daging keperangan.
  4. Masukkan semua sayuran, goreng lagi hingga sayur-sayur lembut.
  5. Masukkan susu. Kuatkan api hingga susu mendidih, kacau selalu. Bila nampak semua susu telah diserap daging (mcm gmbar bawah tu), masukkan tomato puri dan tomato segar. Guna tin tomato puri itu untuk sukat 2 tin air, tambah ke dalam kuah. Kacau sos sambil di tekan-tekan tomato yang nampak berbiji hingga hancur.
  6. Masukkan herba, kiub (jika guna), garam dan gula secukup rasa.
  7. NOTA : Jika guna kiub, bagi saya tak masuk garam pun takpe sebab dah masin. Gula cume perlu 1/4 sudu teh saja sebab susu telah memaniskan sos. Again, mesti dirasa dan timbang sendiri masam, manis dan masin sos.
  8. Biar mendidih lebih kurang 7 minit, kemudian perlahankan api paling kecil. Renihkan dengan periuk separa tertutup hingga sos pekat.
  9. Boleh hidang dengan parutan keju parmesan.
  10. NOTA : Orang Itali secara tradisi, merenih sos Bolognese sampai 4 jam! Kalau nak jimat gas, 2 jam pun dah cukup lama hehe. Saya cuma renih 1 jam kali ni, sos jadi pekat dan menyalut spaghetti dengan cantik sekali. Dan yang penting, rasanya authentic Italian!
  11. Tarra... lepas susu diserap ke daging terus masuk sos spaghetti... tomato hiris... n biar pekat sikit... add on lada hitam last2 hihi DONE!! ittadakimas!! =)

Comments

Popular posts from this blog

Cosway revitalisor