Resepi Sambal belacan kak ita...

SAMBAL BELACAN CUKA AIR ASAM
Resepi oleh : Kak Raja
Rjukan : Hairul 

10 biji cili padi
2 biji cili merah ~ yg ni ita tambah sebab cili padi ita semua warna hijau, takut warnanya tak menarik pula.
1 sudu besar perahan air asam jawa
2 cm belacan bakar
1 sudu kecil cuka ~ supaya sambal belacan tahan lama
garam
gula

Satukan semua bahan dan tumbuk lumat
Boleh guna lesung batu atau boleh guna blender kering
Enak di makan bersama asam pedas, lauk kari, sayur air atau masak lemak


resepi extra
Resepi 1.
Bahan-bahan yang diperlukan;
-6 biji cili merah yang dibuang bijinya
-15 biji cili padi
-belacan sebesar ibu jari
-2 biji bawang putih
-1 sudu kecil gula dan secubit garam
-jus limau kasturi secukupnya
Cara-cara Membuatnya:
– Masukkan kesemua bahan kecuali jus limau ke dalam kuali dengan 1 sudu minyak masak
-Gorengkan kesemua bahan sehingga bawang putih keperangan
– Keluarkan dan kemudian masukkan ke dalam lesung tumbuk serta masukkan gula dan garam
-tumbuk  sehingga menjdai lumat dan perahkan jus limau kasturi.

Resepi 2 (sambal macang)

Bahan-bahan yang diperlukan:

-sebiji buah macang
– 5 biji cili padi
– 1 biji cili merah
– sedikit gula

Cara-cara Membuatnya:

-Tumbuk semua bahan tadi dan masukkan buah macang gaul sehingga sebati dan tambahkan sedikit gula. siap.



Resepi 3 

Bahan-bahan yang diperlukan:

– 10 biji Cili padi
– 5 biji Cili merah
– belacan 3cm
-2 biji limau kasturi

Cara-cara  Membuatnya:

-10 biji cili padi dan belacan tadi distimkan
-Satukan kesemua bahan-bahan tadi dan ditumbuk
-Apabila sudah agak lumat perahkan limau kasturi yang telah dibuang biji
-Masukkan sekali limau kasturi tersebut (tenyeh2 disambal) dan gaul sehingga sebati.

Resepi 4 (sambal tempoyak)
 
Bahan-bahan yng diperlukan:

-6 biji cili padi
-sebiji atau 2 biji cili merah jika perlu
-segengam ikan bilis
-2- 3 sudu tempoyak

Cara-cara membuatnya:

-tumbuk cili padi sehingga lumat , kemudian masukkan ikan bilis dan tumbuk lagi sehingga lumat
-setelah lumat tambahkan tempoyak dan gaul sehingga sebati, jikalau tempoyak masam tambahkan secubit gula.



Resepi 5

Bahan-bahan yang diperlukan:

-10 biji cili merah
-10 biji cili hijau
-15-20 biji lada thai merah
-6 biji limau kasturi dibuang bijinya
-belacan (lagi banyak lagi sedap)
-3 sudu cuka
-3 sudu makan udang kering
-setengh biji lemon (ataupun limau nipis0
-100 ml air
– garam dan gula

Cara-cara Membuatnya:

-bakar belacan terlebih dahulu
-msukkan limau kasturi yang telah dibelah ke dalam kuali, layukan sehingga 5-8 minit untuk membuang rasa pahit limau kasturi.
-selepas itu masukan cili merah, cili hijau, lada thai, udang kering, dan layukan pada api sederhana besar selama 3-4 minit untuk buang rasa mentah lada dan limau kasturi. jangan guna minyak.
-kemudian masukkan ke dalam blender semua bahan tadi dan kisar sehingga lumat.
-masukan air perahan lemon, garam dan gula.

dari: PP blog

Comments

Popular posts from this blog

Cosway revitalisor

Resepi Spaghetti Bolognese