Inti Kacang Hijau Dari blog: Kak ina Bahan : 1 cawan kacang hijau 3/4 cawan gula pasir- (akak campur brown sugar)-kalau nak manis tambahlah 1 sudu kecil garam Air secukupnya untuk merebus kacang Cara membuatnya : Kacang hijau dicuci dan ditoskan seketika,rebus dengan lebih kurang 7-8 cawan air sehingga empuk. Apabila air rebusan hampir kering,tambahkan sedikit air supaya kacang lebih lembut dan tunggu sehingga benar2 kering(sila kacau selalu apabila hampir kering tu untuk mengelakkan berkerak atau hangus) Setelah benar2 kering,barulah masukkan gula dan garam tadi. Inti akan mencair kembali kerana gula yang cair tu..Biarkan renih dan kering lagi sekali..kacau sekali sekala dan pastikan guna api sederhana perlahan. Apabila sudah mula kering, perlahankan api..dan kacau sentiasa. Untuk memastikan inti sudah masak - kacang yang dimasak tadi tidak lagi mengeluarkan wap dari inti atau tiada renihan lagi walaupun api masih terpasang..memang senyap je(ta...