Resepi ayam sambal hijau

Dari blog Saribundo:

Resep Ayam Balado Hijau

Bahan Baku:
  • 1 ekor ayam, cuci hingga bersih, dan potonglah sesuai selera;
  • 1 sdm air jeruk nipis aka limau
  • Garam secukupnya;
  • Minyak goreng untuk menumis;
  • 3 lembar daun jeruk;
  • 2 buah serai, ikatkan kedua batang serai;
Haluskan Bumbu:
  • 10 butir bawang merah
  • 8 siung bawang putih
  • 20 buah cabai hijau besar
  • Jahe aka halia
  • Kunyit
  • 3 butir kemiri  aka buah keras
  • 1 sdt garam
Cara Membuat Ayam Balado Hijau:
  1. Silahkan lumuri potongan ayam dengan air jeruk nipis dan garam, sisihkan dan biarkan selama 15 menit hingga meresap.
  2. Goreng ayam dalam minyak hingga kuning kecokelatan atau bisa Anda sesuaikan.
  3. Tumislah bumbu halus hingga matang, masukkan daun jeruk dan serai.
  4. Terakhir, masukkan ayam goreng. Aduk hingga bumbu cabai hijau merata.
  5. Sajikanlah untuk makan 
Dari blog Lady Ell:

BAHAN-BAHAN:-
5-6 Biji lada hijau
5-6 Biji cili padi hijau
Bawang merah
2 Biji lada merah 
(kalau nak kasi kalerful. optional eh tak guna pun tak pe..sebab namanya sambal ijo kan)
sehelai daun limau purut
1 Biji tomato hijau (kat sini Ell guna yang hampir nak masak) dihiris
1 sudu gula
Sedikit garam
Sedikit air
Minyak untuk menumis


CARA-CARANYA:-
1.Tumbuk kasar lada hijau,cili padi,lada merah dan bawang.
2.Tambah tomato dan lenyek-lenyek.
3.Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk tadi serta daun limau purut.
4.Bila minyak dah naik,tambah garam dan gula.
 5.tambah air anggaran sesenduk besar.bukan sudu eh.
6.Biarkan sebentar sehingga agak kering dan naik minyak.
nampak gambar ni,tengah menggelegak..blup blup blup..hehe

Ok,dah kering macam gambar atas sekali tu bolehlah tutup api dan hidang dengan nasi panas.Lawan dengan ayam penyet sangat sesuai.

 Dari blog delimazamrud:

Bahan2

Gula dan garam secukup rasa
Minyak tuk menumis (aku guna minyak goreng ikan)

Bahan kisar


2 biji cili hijau
1 biji cili merah
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu kecil udang kering
1 batang serai
1 genggam cili api



1. Mula2 masukkan bawang besar, bawang putih, udang kering dan serai kisar sampai halus 
2. Kemudian masukkan cili hijau,cili merah dan cili api dan sedikit air dalam kisaran pertama td, kisar agak2 kasar, jgn terlalu halus sgt (ikut korang ler nk camne)

Cara2 Nk Masak

Panaskan minyak dan masukkan bahan kisar kacau rata dan masak sampai agak kering or pecah minyak dan agak garing.



Bila sambal dah agak garing seperti dalam gambar, masukkan gula dan garam secukup rasa kacau rata dan biarkan sebentar sehingga semua rasa sebati. Bila semua rasa dah ok tutup api dan siap tuk dihidangkan..

Aku collect je semua yg rasa kecur ayaq lioq hihi... tq ya korang2 semua... better refer kat blog specific senang faham... aku ni malas nak google tiap kali nak masak so tempek kat sini sonang keje haha

Comments

Popular posts from this blog

Cosway revitalisor