Resepi Kari ikan ayam-ayam

Kari Ikan Ayam @ Jebong

Bahan2
1 ekor ikan ayam @ jebong saiz sederhana~ siang, buang kulit & bersihkan
1 senduk santan pekat (guna santan kotak je)
4 sudu besar rempah kari ikan ~ bancuh dengan air jadikan pes
2 sudu besar cili kisar
1 sudu besar asam jawa ~ campur air jadikan jus
air secukupnya (ikut pekat cair kari yg disukai ~ dlm 2 ~ 3 cawan je)
garam & gula secukup rasa
minyak untuk menumis
Bendi atau terung bulat secukupnya
cili hijau & tomato jika suka

Bahan penumis
1 sudu kecil halba campur 
5 ulas bawang merah ~ dihiris
2 ulas bawang putih ~ dihiris
1 inci halia ~ hiris batang mancis
2 tangkai daun kari ~ biarkan bertangkai jangan lurut

Cara menyediakan
1. Ikan dipotong beberapa bahagian.
2. Panaskan minyak secukupnya dalam periuk lalu tumiskan bahan penumis sehingga wangi & kekuningan. Masukkan cili kisar & tumis hingga naik minyak.  Masukkan pes rempah kari & kacau lagi hingga naik minyak.
3. Masukkan air asam jawa & air & kacau rata.  Bila mendidih, masukkan ikan & biarkan merenih dengan api sederhana.  Sesekali dikacau perlahan supaya ikan tidak hancur.  Masukkan santan, garam & gula secukup rasa.
4. Biar mendidih & kari pecah minyak, bolehlah masukkan bendi & cili hijau & kacau2 bahagian atasnya sehingga bendi lembut.   Akhir sekali masukkan tomato & kacau sedikit lalu matikan api.

Comments

Popular posts from this blog

Cosway revitalisor